TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURU

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURU

Enes Eskin - 1 yıl önce - Hukuk - 354


TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a göre kurulan, tüketicilerin harç gibi masrafları ödemediği, Tüketici Mahkemeleri’ne göre daha hızlı çözüme ulaştıran Tüketici Hakem Heyetleri kurulmuştur.  

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru için her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen değer baz alınarak başvuru için azami sınırlar belirlenir.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 yılı için belirlediği sınırlar; 

a) 10.280 (on bin iki yüz seksen) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,

b) Büyükşehir statüsünde olan illerde 10.280 (on bin iki yüz seksen) Türk Lirası ile 15.430 (on beş bin dört yüz otuz) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine,

c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 15.430 (on beş bin dört yüz otuz) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine,

ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 10.280 (on bin iki yüz seksen) Türk Lirası ile 15.430 (on beş bin dört yüz otuz) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulması zorunludur.

15430 Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru yapılmaz.

Tüketici Hakem Heyetlerine yukarıda belirtilen uyuşmazlık miktarlarında; tüketici şahsen, avukatı aracılığıyla, doğrudan, posta yoluyla veya E-Devlet aracılığıyla buradan tıklayarak başvuru yapılabilir. 

Başvurular; tüketicinin bulunduğu yerleşim yeri veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetlerine yapılabilir.  

Peki Tüketici Hakem Heyetinin olmadığı yerlerde başvuru nereye yapılır? Bazı Tüketici Hakem Heyetlerinin yetki alanı geniş olacak şekilde belirlenerek hakem heyeti bulunmayan yerleri de kapsar. Fakat buna rağmen Tüketici Hakem Heyeti yoksa başvuru Kaymakamlıklara yapılır. 

Yapılan başvurular dosya üzerinden incelenir. Gerekli görülürse taraflar ve ayrıca bilirkişiler de dinlenebilir. Hakem Heyetleri her türlü dosya, bilgi ve belgeyi taraflardan ilgililerden, kurum ve kuruluşlardan isteyebilir. İstenen belgeler ve bilgiler tebliğden itibaren 30 gün içinde verilmelidir. Bu süre gerekli görülürse uzatılabilir. Bilirkişiye başvurulması durumunda bilirkişi tebliğden itibaren 15 iş günü içinde raporunu sunmalıdır. Bilirkişinin talebi üzerine bu süre 15 iş gününü geçmemek üzere uzatılabilir. 

Tüketici Hakem Heyetleri başvuru yapıldıktan sonra 6 ay içinde karara bağlanır. Karar süresi başvurunun niteliğine, konusuna, mal veya hizmetin özelliğine göre 6 ay daha uzatılabilir. 

Tüketici Hakem Heyetlerinin kararları bağlayıcı niteliktedir. Kararlar yerine getirilmezse İcra ve İflas Kanuna göre İcra Dairelerine başvurulabilir. 

Tüketici Hakem Heyetinin kararlarına 15 gün içinde Hakem Heyetinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine itirazda bulunulabilir. 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ BAŞVURULARINDA TÜKETİCİLER HARÇLARDAN MUAFTIRLAR. 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNİN KARARLARINA İTİRAZ EDECEK TÜKETİCİLER HARÇLARDAN MUAFTIRLAR. ANCAK HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU UYARINCA GİDER AVANSI ÖDEMEK ZORUNDADIRLAR. 

KAYNAKÇA

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME METNİ 

6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

TÜKETİCİ HUKUKU DERSLERİ, ADALET YAYINEVİ, PROF. DR. MURAT AYDOĞDU - DOÇ. DR. NALAN KAHVECİ, 2021

YORUMLAR
YAZAR
enes-eskin-1643295470.jpg

Enes Eskin

ARA
REKLAM
EN ÇOK OKUNANLAR
BÜLTEN ABONELİĞİ

Son paylaşılan makalelerden, anında haberdar olmak için bültene katılın.

Sosyal Bağlantılar
hukukmirasim
hukukmirasim
hukukmirasim