METAVERSE ve HUKUK(1.Bölüm)

METAVERSE ve HUKUK(1.Bölüm)

Av. Özhan A. IŞIK - 1 yıl önce - Hukuk - 258


Metaverse Kavramı

“Meta” ve “Üniverse” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve “Evrenin Ötesi “anlamını taşır. Metaverse veya Türkçe tabiriyle evren ötesi, arttırılmış gerçeklik cihazları vasıtasıyla 3 boyutlu olarak oluşturulan sanal evrendir.  Buradaki evren kavramı hem içinde yaşadığımız gerçek evren hem de sanal evreni kapsamaktadır. Metaverse kavramı sadece 3 boyutlu olarak verilen işlenmesini değil, aynı zamanda kripto paralar, Blockchain, NFT , dijital varlıklar gibi kavramları da içinde barındırır. Blockchain teknolojisi ile bu evrende kişilere değiştirilemeyen, kopyalanamayan, geliştirilemeyen kimlikler sağlanarak kontrol altında tutulan bir evren oluşturulur. Bu sebeple metaverse evreninin temelinde de blockchain(blokzincir) teknolojisi vardır.

Metaverse Hukuku Kavramı

Gerçek dünyamızda toplumumuz belirli bir düzen içerisinde kanunlar ve devletin mekanizmaları ile korunmuştur. Ancak metaverse evreninde şuan böyle bir mekanizma olmadığından bu kuralların sağlanması blockzincir teknolojisi ve yazılımlar aracılığıyla sağlanır. Bu evrende kişiler tıpkı gerçek dünyada sahip oldukları gibi kendilerine özel karakterlere sahip olabilecek, arsa ve mülk satın alın alabilecek hatta diğer karakterlerin evrenine bile müdahale edebilecektir(Örneğin metaverse evrenin kişiye hakaret edilmesi, kişiden izinsiz arsasına girerek eşyalarının alınması). Kısacası çoğu insan gerçek hayatta gerçekleştirdiği eylemleri metaverse evreninde de yapma imkânı bulacaktır. İşte bu noktada Metaverse Hukuku dediğimiz kavrama ihtiyaç duyuyoruz.

Metaverse Evreninde Suç İşlenebilir Mi? 

Gerçek dünyamızdan farklı olarak burada genel bir devlet otoritesi ve kuralları koyan kanunlar yoktur. Bu sebeple her metaverse evreni kanunlarda özel bir düzenleme olmadıkça kendi hukukunu kendisi belirleyecektir. Örneğin hakaret suçu, dolandırıcılık vb. suçların işlenmesi halinde bilişim suçları kapsamında değerlendirilip kişilere ceza verilebilir. Fakat her suç için bu durum söz konusu değildir. Örneğin sanal ortamda kişinin mülküne izinsiz girilmesi, kişinin sanal ortamda sahip olduğu eşyaların çalınması gibi durumlarda ne olacağı günümüz düzenlemeleriyle sonuca varmak zordur. Bazı şirketler veya sanal platformlar bu durumların önüne geçmek için hesap kapatma, hesabı dondurma gibi önlemler alsa da bu önlemlerin hepsi verimsizdir. Bu yüzden geleceğin en önemli konularından biri olacak bu teknolojinin geç kalınmadan kanunlarımıza entegre edilmesi zaruridir. Aksi halde birçok metaverse alanındaki problem çözümsüz kalacaktır.

Bu yazımızda metaverse hukukuna kısa bir giriş yaptık. Bir sonraki yazımızda “Metaverse Evrenininde Sanal Mülkiyet" konusuna değineceğiz.

Blockchain yani blok zincir teknolojisi hakkında daha detaylı bilgiye “Kripto Varlıkların Vergilendirilmesi” yazımızdan ulaşabilirisiniz.

YORUMLAR
YAZAR
av-ozhan-a-isik-1712822530.jpg

Av. Özhan A. IŞIK

Hukuk mirasim kurucu ortağı-LLM(Public Law)- Artificial intelligence-Nuclear energy law

ARA
REKLAM
ETİKETLER
EN ÇOK OKUNANLAR
BÜLTEN ABONELİĞİ

Son paylaşılan makalelerden, anında haberdar olmak için bültene katılın.

Sosyal Bağlantılar
hukukmirasim
hukukmirasim
hukukmirasim